Freonlekken
Wanneer moet er een melding worden gemaakt na een lek in de koelinstallatie?
In de sector van koelinstallaties is het van groot belang om zorgvuldig om te gaan met koelmiddelen, vooral wanneer er lekken optreden. Niet alleen om milieuschade te beperken, maar ook om aan de geldende regelgeving, zoals opgenomen in de VLAREM-wetgeving, te voldoen. Maar wanneer is het precies verplicht om een melding te doen? In dit artikel gaan we in op de belangrijkste meldingsvereisten bij lekkage in koelinstallaties.
Wettelijke Verplichtingen bij lekverliezen
Volgens VLAREM is het verplicht om iedere vorm van lekkage zo snel mogelijk aan te pakken en het lek te dichten. De maatregelen moeten binnen 14 dagen na vaststelling worden genomen. Hierbij moet een bevoegde koeltechnicus betrokken zijn om de lekdichtheid te controleren en te verifiëren dat het probleem volledig is opgelost.
Meldingsplicht bij relatief lekverlies
Naast het dichten van lekken geldt er een meldingsplicht bij bepaalde hoeveelheden relatief lekverlies:
- Meer dan 10% relatief lekverlies gedurende twee opeenvolgende kalenderjaren: Indien het relatief lekverlies (de hoeveelheid verloren koelmiddel ten opzichte van de nominale inhoud van de installatie) gedurende twee opeenvolgende jaren boven de 10% ligt, moet de installatie binnen twaalf maanden buiten bedrijf worden gesteld. Deze situatie dient bovendien binnen 14 dagen na de vaststelling schriftelijk te worden gemeld aan de milieuhandhaving.
- Lekverliezen bij grotere installaties: Voor koelinstallaties met een nominale koelmiddelinhoud van meer dan 30 kg geldt een meldingsplicht wanneer het relatief lekverlies 100% overschrijdt. Dit betekent dat de volledige inhoud van de installatie is vrijgekomen, wat serieuze milieugevolgen kan hebben.
Mogelijkheid tot afwijking
Het is mogelijk om een afwijking op de verplichte buitenbedrijfstelling aan te vragen bij de afdeling milieuhandhaving, mits een koeltechnicus kan aantonen dat de lekkage niet het gevolg is van veroudering of een defect. Ook moeten de genomen maatregelen om het lek op te sporen en te dichten in detail worden beschreven. Bij complexe technische situaties, waarbij vervanging binnen de gestelde termijn niet haalbaar is, kan een verlenging van de termijn aangevraagd worden. Echter, ook deze verlenging dient goedgekeurd te worden door de milieuhandhaving.
Samenvatting
Om te voldoen aan de wettelijke vereisten en milieuschade te beperken, is het van belang dat bedrijven met koelinstallaties de meldingsprocedures en onderhoudsverplichtingen goed in acht nemen. Niet alleen voorkomt dit boetes, maar het draagt ook bij aan een verantwoorde omgang met schadelijke stoffen en een betere bescherming van onze leefomgeving.
Heeft u hierbij hulp of advies nodig of wenst u een voorstel voor een ombouw naar een natuurlijk koudemiddel zoals ammoniak, propaan en/of CO2? Dan staan wij met VOS technics graag ter beschikking.
Klink op deze link voor de broninformatie bij VLAREM